Tuan Haji Jasni Bin Omar ,
Pegawai Pendidikan Daerah Pasir Gudang

"Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera Kini kita sedang melayari gelombang satu Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013 -2015 . Saya penuh yakin komuniti sekolah berfikiran positif untuk menerima perubahan dan berusaha mengangkat martabat pendidikan daerah Pasir Gudang selari dengan hasrat Kementerian Pendidikan Malaysia dan Jabatan Pendidikan Johor. Adalah menjadi tanggungjawab kita bersama untuk sedar , faham dan mahu melaksanakan 5 Aspirasi Sistem Pendidikan Malaysia, 6 Aspirasi Murid dan 11 Anjakan dalam PPPM. Kini kita mengimpikan sekolah dapat membentuk pelajar yang sentiasa menjaga budi bahasa, bertingkahlaku mulia dan menjadikan sekolah sebagai tempat menimba ilmu dan kemahiran yangdiperlukan untuk masa depan masing-masing. Justeru saya mengharapkan rakan-rakan guru dapat memupuk, menggilap dan mengembangkan potensi pelajar secara ikhlas dan penuh tanggungjawab. “Kerja sepasukan meraih kegemilangan” dan “1 Hati ke Arah 1 Matlamat” akan terus menjadi simbolik kata yang akan menterjemah hasrat kita semua. Kini murid-murid kita akan menduduki peperiksaan UPSR, PT3, SPM ,STAM dan STPM. Saya penuh yakin para calon peperiksaan telah bersedia untuk mencipta sejarah kejayaan peribadi sekali gus mengangkat kecemerlangan sekolah dan Pejabat Pendidikan Daerah Pasir Gudang. Sesungguhnya “ Kejayaan Anda Kebanggaan Kami “. InsyaAllah. "

JBC1030
tuahkamisan
SOAL SELIDIK KESEDIAAN GURU MELAKSANAKAN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH (PBS).
oleh : ,
pada 29 Aug 2012

Guru Besar & Pengetua

Sekolah-Sekolah Rendah & Menengah,

Daerah Pasir Gudang.

Tuan,

SOAL SELIDIK KESEDIAAN GURU MELAKSANAKAN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH (PBS).

Dengan segala hormatnya, surat Kementerian Pelajaran Bil : KP.LP.003.11.2(1) bertarikh Ogos 2012 berkaitan.

2.    Sukacita dimaklumkan bahawa Mesyuarat Penambahbaikkan PBS bersama Jabatan Pelajaran Negeri pada 1 Ogos 2012 telah memutuskan semua guru tahun 1,2 & 3 dan Tingkatan 1 & 2 perlu memahami perlaksanaan PBS sepenuhnya sebelum 31 Disember 2012.

3.   Sehubungan itu Lembaga Peperiksaan telah menyediakan soal selidik bagi mengenalpasti kesediaan guru dalam perlaksanaan PBS.  Oleh itu tuan dipohon untuk MEWAJIBKAN semua guru tahun 1,2,&3 dan Tingkatan 1 & 2 memberi respon kepada soal selidik tersebut.

4.    Soal selidik ini boleh dicapai melalui laman sesawang LPM di alamat, http://www.moe.gov.my/lp di pautan "kajian" mulai 15 Ogos 2012 secara atas talian.  Soal selidik tersebut hendaklah dilengkapkan selewat-lewatnya sebelum atau pada 3 September 2012.

5.   Lembaga Peperiksaan memohon supaya pihak tuan melengkapkan borang pengesahan apabila semua guru yang berkenaan telah selesai memberi respon kepada soal selidik tersebut.

6.    Sebarang pertanyaan, sila hubungi Pen. PPD PBS, En. Norazrin bin Zahari ditalian 019-7346971.

Sekian, terima kasih.

PERHATIAN  KEPADA:

SEKOLAH RENDAH:  Sila dapatkan surat soal selidik berkenaan melalui pigeon hole sekolah tuan puan yang akan diedarkan mulai esok 30 Ogos 2012 jam 8.30 pagi.

SEKOLAH MENENGAH :  Sila dapatkan surat soal selidik berkenaan yang telah diedarkan kepada Guru Penolong Kanan KoKurikulum yang menghadiri kursus di Melaka.

Tindakan : GURU BESAR & PENGETUA, SEKOLAH-SEKOLAH RENDAH & MENENGAH DAERAH PASIR GUDANG.